Крајишки бисериУ организацији Завичајног удружења Крајишника „Никола Тесла“ Пландиште, 2003.године у Пландишту је одржан Први фестивал крајишких изворних песама „Крајишки бисери“. Првих пет фестивала били су ревијалног карактера, сви остали су такмичарски. Овај фестивал негује „ојкање“ као традиционални начин певања Срба са крајишко-динарског подручја. Од 2010. године „ојкање“ се налази на UNESCO-вој листи светске културне баштине.

Средином 2012. године, крајишка изворна песма „ојкача“ уписана је и у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Републике Србије. Завичајно удружење Крајишника „Никола Тесла“ уписано је као њен званични носилац, а Фестивал „Крајишки бисери“ признат је као репрезентативни пример добре праксе заштите културног наслеђа Републике Србије. Циљ овог фестивала је очување, неговање и презентација изворне крајишке песме и преношење јединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерације. Песме се изводе без музике ("а капела") или уз пратњу неког изворног народног инструмента, а извођачи имају обавезу да буду одевени у народну ношњу.

Фестивал „Крајишки бисери“ реализује се под редовним покровитељством Општине Пландиште и Министарства културе и информисања Републике Србије.